Zobni aparat sem moral nositi 4 leta

Kot mladoleten otrok, sem imel to nesrečo, da sem bil eden izmed mnogih, ki je imel neravno rast zobovja oziroma kriv ugriz. To pa se danes pojavi že skoraj da vsakemu tretjemu človeku, saj gre za zelo pogosto napako pri rasti zobovja. Na srečo pa obstaja rešitev za to, katero sem dobil tudi jaz in se ji reče zobni aparat. Gre za napravo, oziroma ogrodje, ki si ga nadenemo okoli zob, ter nam ta v roki nekje do štirih let, poravna zobe.

Na voljo pa imamo danes ogromno različnih zobnih aparatov, ki se med seboj močno razlikujejo. Jaz pa sem takrat dobil snemni zobni aparat. To pa mi je prišlo še kako prav, saj sem se zelo rad, in se še vedno, ukvarjal s športom. V kolikor pa bi dobil zvezdice, oziroma stalni zobni aparat, bi me lahko ta oviral pri raznih športih, še posebej pa pri boksu, saj sem ga treniral, ter si z stalnim zobnim aparatom ne bi moral nadeti ščitnika za zobe.

Ko pa sem pridobil zobni aparat, pa sem moral paziti na veliko stvari. Prva je bila ta, da sem moral zobni aparat med tem, ko jem, sneti, saj bi se lahko tako poškodoval. Nato pa sem si moral na hitro izplahniti usta, ter nato ponovno vstaviti zobni aparat. Poleg tega pa sem moral tudi vsako jutri in vsak večer, poleg zob, umiti tudi sam zobni aparat, saj je higiena tukaj zelo pomembna.

Zobni aparat sem moral nositi 4 leta

Imel pa sem tudi preglede pri ortodontu vsak mesec, kjer mi je ortodont preveril, kako se zobje ravnajo, ter mi je nato še nekoliko zategnil zobni aparat, tako da je bilo na zobe več pritiska, ter so se lahko nemoteno še naprej ravnali.

Ko pa so minila 4 leta, pa so se mi zobje popolnoma poravnali, ter sem lahko končno končal z zdravljenjem.